ΟΗΕ: Απειλή το εμπόριο ναρκωτικών για το κράτος δικαίου

0

Η διακίνηση ναρκωτικών και η εκτεταμένη χρήση βίας στην Κεντρική Αμερική και στην Καραϊβική απειλούν τις αρχές του δικαίου, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το εμπόριο κοκαΐνης και η  συνδεόμενη με αυτό χρήση βίας αποτελούν τις βασικές πηγές της απειλής. Η Επιτροπή εξέφρασε την έντονη αμφιβολία της για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της αύξησης της αστυνόμευσης με σκοπό την πάταξη των ανωτέρω φαινομένων καθώς θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να εντείνει την υπάρχουσα κατάσταση και να οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί και να αναλάβει συντονισμένη δράση προς την κατεύθυνση του περιορισμού της εγκληματικότητας και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο νόμο. Επίσης, ανακοινώθηκε η συγκρότηση συμβουλευτικού σώματος των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την ισχυροποίηση των δομών του κράτους δικαίου στις χώρες που πλήττονται άμεσα.

Τέλος, είναι γεγονός ότι οι επίσημες αρχές του διεθνούς οργανισμού έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στη μάστιγα του διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών και στις τραγικές συνέπειές του για τα άτομα που εμπλέκονται στο οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο καθώς και για την πολιτική σταθερότητα των χωρών αυτών.