ΟΗΕ: Αύξηση αιτημάτων ασύλου σε βιομηχανικές χώρες

0

Με έκθεσή της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δημοσίευσε τις τάσεις των αιτημάτων ασύλου στις βιομηχανικές χώρες, για το 2013.Ειδικότερα, η έκθεση δείχνει μια αξιοσημείωτη αύξηση στις αιτήσεις χορήγησης ασύλου μεταξύ των βιομηχανικών χωρών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Για το 2013, η Συρία βρέθηκε στην κορυφή των χωρών καταγωγής των ατόμων που κάνουν αίτηση χορήγησης ασύλου, αφήνοντας πίσω της το Αφγανιστάν που συνήθιζε να κατέχει την πρώτη θέση. Στην πρώτη δεκάδα, εκτός της Συρίας, βρίσκονται το Αφγανιστάν, η Ερυθραία, η Σομαλία, το Ιράκ και το Πακιστάν.Οι πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες έχουν από 62 έως 95 τοις εκατό πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η αίτησή τους, ενώ οι πολιτικοί πρόσφυγες από τη Ρωσία και τη Σερβία, έχουν ένα ποσοστό αποδοχής από 5 έως 28 τοις εκατό.

Το 2013 έγιναν 612.700 νέες αιτήσεις ασύλου, με το μεταναστευτικό να αποτελεί ένα ζήτημα που εγείρει ανησυχίες ως προς την αντιμετώπισή του περισσότερο από ποτέ και με διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να καλούν τις χώρες σε άμεση ρύθμιση των πολιτικών τους για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο η Human Rights Watch (HRW) κάλεσε την Ταϊλάνδη να προστατεύσει όσα άτομα κρατούνται υπό το καθεστώς του πρόσφυγα. 
 

Σχόλια