ΟΗΕ: Δήλωση μετάνοιας για τη ”σιωπή” του οργανισμού κατά τη γενοκτονία της Rwanda

0

O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-Moon, με δήλωσή του στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι εξέφρασε τη λύπη του για τη σιωπή του ΟΗΕ κατά τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 800.000 ανθρώπων.

Ο Γενικός Γραμματέας προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει την επανεμφάνιση τέτοιων φρικαλεοτήτων και ανέφερε πως έχει σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή, όπως για παράδειγμα η ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα (ICTR).
Ο ίδιος δήλωσε:

”Κατά την πρώτη μου επίσκεψη στο νοσοκομείο Gisozi Memorial, άκουσα και ένιωσα τη σιωπή του θανάτου. Τη σιωπή όλων αυτών που χάθηκαν και τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας την ώρα που την είχατε ανάγκη όσο ποτέ”. Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε:
”Πολλοί από το προσωπικό του ΟΗΕ και όχι μόνο, έδειξαν αξιοσημείωτη γενναιότητα όμως θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Στη Ρουάντα τα στρατεύματα αποσύρθηκαν τη στιγμή που χρειάζονταν πιο πολύ… Η ντροπή είναι προσκολλημένη επάνω μας ακόμα και μια γενιά μετά τα γεγονότα”.

Η Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Navi Pillay, τόνισε τη σημασία της απονομής δικαιοσύνης λέγοντας: “Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δράστες θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, τόσο εντός όσο και εκτός της Ρουάντα”.

Πολλές χώρες έχουν προσπαθήσει να βοηθήσουν το ICTR στον εντοπισμό και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας.

Το Δεκέμβριο, το ICTR καταδίκασε τον πρώην υπουργό της Ρουάντα Augustin Ngirabatware σε 35 χρόνια κάθειρξη με κατηγορίες για γενοκτονία, υποκίνηση σε διάπραξη γενοκτονίας και βιασμό ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
 

Σχόλια