ΟΗΕ: Έγκριση ψηφίσματος για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν

0

Η τρίτη επιτροπή της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε προσχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο εκλιπαρεί το Ιράν να «σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις του για τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το προσχέδιο ψηφίσματος εκφράζει την ανησυχία των μελών του ΟΗΕ για τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Αναφέρει επίσης ότι το Ιράν συνεχίζει να μην σέβεται παλαιότερα ψηφίσματα, τα οποία καταδικάζουν τη χρήση βασανιστηρίων, τις δημόσιες εκτελέσεις και τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών και μειονοτήτων της χώρας.

Το νέο προσχέδιο ψηφίσματος καλεί την κυβέρνηση του Ιράν να καταργήσει, θεσμικά και πρακτικά, τους ακρωτηριασμούς, το μαστίγωμα και άλλες βάναυσες και απάνθρωπες μορφές βασανιστηρίων. Ο ΟΗΕ ζητάει επίσης την κατάργηση των εκτελέσεων δια λιθοβολισμού, την κατάργηση των εκτελέσεων ατόμων που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ο ΟΗΕ απηύθυνε, επίσης, έκκληση για τον τερματισμό τον εκφοβισμό και τις διώξεις κατά πολιτικών αντιπάλων της ιρανικής ηγεσίας και κατά των ατόμων που αγωνίζονται για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το προσχέδιο του ψηφίσματος ενεκρίθη με 72 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 55 αποχές. Απομένει τώρα η ψηφοφορία για την έγκριση του ψηφίσματος από τα μέλη της γενικής συνέλευσης. Ο πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη άσκησε δριμεία κριτική κατά του Καναδά που δρομολόγησε το ψήφισμα, λέγοντας ότι στηρίζεται σε «ανύπαρκτες και απατηλές κατηγορίες».

Σχόλια