ΟΗΕ: εκφράζει έντονη ανησυχία για τα παιδιά των προσφύγων στη Συρία

0

O ΟΗΕ επισημαίνει σε σχετική έκθεση του ότι τα παιδιά αντιπροσωπεύουν τους μισούς από τα 2,2 εκατ. των Σύρων προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με την έκθεση, 294.300 παιδιά της Συρίας έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, 385.000 στο Λίβανο, 291.200 στην Ιορδανία, 77.120 στο Ιράκ, 56.150 στην Αίγυπτο και περισσότερα από 7.600 στη βόρεια Αφρική. Περισσότερα από 3.700 από τα παιδιά αυτά είναι ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από τους δύο γονείς τους. Εξάλλου περισσότερες από 70.000 συριακές προσφυγικές οικογένειες ζουν χωρίς τον πατέρα.

Οι συντάκτες της έκθεσης, κάνουν λόγο για μικρά αγόρια που εκπαιδεύονται στη μάχη για να επιστρέψουν στη Συρία. Εξάλλου διαπιστώνεται πως πάρα πολλές προσφυγικές οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους να εργασθούν για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Στην Ιορδανία και το Λίβανο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι παιδιά, ορισμένα από τα οποία είναι ηλικίας μόλις επτά ετών, εργάζονται πολλές ώρες για ελάχιστη αμοιβή και σε επικίνδυνες συνθήκες.

Έτσι, στο ιορδανικό στρατόπεδο του Ζαατάρι τα περισσότερα από τα 680 εμπορικά καταστήματα απασχολούν παιδιά. Επίσης μια έρευνα που έγινε στις 11 από τις 12 επαρχίες της Ιορδανίας έδειξε πως σχεδόν μια προσφυγική οικογένεια στις δύο επιβιώνει εν μέρει ή πλήρως χάρη στο μισθό ενός παιδιού. Συνέπεια αυτού, τα περισσότερα από τα μισά παιδιά από την Συρία που βρίσκονται σε σχολική ηλικία και ζουν στην Ιορδανία δεν παρακολουθούν σχολικά μαθήματα. Στο Λίβανο, περίπου 200.000 προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας από τη Συρία είναι πιθανό να μην φοιτήσουν σε σχολείο ως το τέλος του 2013.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό σύμπτωμα είναι και ο μεγάλος αριθμός των μωρών που γεννιούνται στην εξορία χωρίς πιστοποιητικό γέννησης, ένα έγγραφο που είναι απαραίτητο για να μην θεωρηθούν απάτριδες.

Έπειτα από σχεδόν 1.000 ημέρες μιας σύγκρουσης που έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 120.000 ανθρώπους, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλεί τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις γειτονικές της Συρίας χώρες, ώστε να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορά τους και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες υποδοχής. Ο Γκουτιέρες ζητεί επίσης από τις άλλες χώρες να προσφέρουν περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης για ανθρωπιστικούς λόγους σε προσφυγικές οικογένειες με σοβαρά τραυματισμένα παιδιά, καθώς και σ’ αυτές που βρίσκονται σε κατάσταση ανασφάλειας.

Σχόλια