ΟΗΕ: Έκκληση για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ταυλάνδη

0

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπάτη Αρμοστεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ, εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με το πραξικόπημα του στρατού στην Ταυλάνδη και έκανε έκκληση για προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κινδυνεύουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας της άποψης, της έκφρασης και της συνάθροισης, όπως και οι εγγυήσεις για την προστασία από μια αυθαίρετη σύλληψη ή κράτηση.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι, δήλωσε:

«Υπενθυμίζουμε στις αρχές της Ταυλάνδης τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο περιορίζει αυστηρά την εφαρμογή έκτακτων εξουσιών. Καλούμε τις αρχές να λάβουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο αρχηγός του στρατού της Ταυλάνδης Πραγιούθ Τσαν-ότσα ανέλαβε τον έλεγχο της κυβέρνησης με πραξικόπημα [λινκ], ισχυριζόμενος ότι ο στρατός πρέπει να αποκαταστήσει την τάξη μετά τις πολύμηνες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα και όχι μόνο.
 

Σχόλια