ΟΗΕ: Ελλιπής προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στο Αφγανιστάν

0

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Αποστολής Βοηθείας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν και του Γραφείου του Υπάτου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απαιτείται άμεση βελτίωση στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης του Αφγανιστάν, για την αποτελεσματικότερη προστασία των γυναικών, οι οποίες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, σε μόλις 5% των υποθέσεων οικογενειακής βίας στη χώρα ασκείται ποινική δίωξη, καθώς η πλειοψηφία των σχετικών υποθέσεων επιλύεται μέσω διαμεσολάβησης, η οποία όμως χρήζει αναμόρφωσης, ώστε να παρέχεται μεγαλύτερη υποστήριξη στα θύματα. Πολλές Αφγανές επιλέγουν την επίλυση του ζητήματος μέσω διαμεσολάβησης, καθώς θεωρούν ότι το σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης είναι διεφθαρμένο. Επιπλέον, πολλά θύματα ανησυχούν ότι εάν εκκινήσουν τις διαδικασίες διαζυγίου και αναγκαστούν να φύγουν από τη συζυγική εστία, θα μείνουν άστεγες, καθώς οι νόμοι της χώρας δεν προστατεύουν τα περιουσιακά δικαιώματα των γυναικών. Επίσης, δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του βάναυσου συζύγου.

Τέλος, τονίζεται η ανάγκη εφαρμογής μέτρων προστασίας των γυναικών ενάντια στη βία, περιλαμβανομένης της πρόβλεψης βοηθημάτων αστικού δικαίου, υιοθέτησης κοινής γραμμής από τα δικαστήρια καθώς και κατάλληλης εκπαίδευσης του αρμόδιου προσωπικού για τη βοήθεια των θυμάτων.