ΟΗΕ: Ενεκρίθη μορατόριουμ για τη θανατική ποινή

0

Η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την απόφαση που εισηγείται μορατόριουμ στις εκτελέσεις ενόψει της καθολικής κατάργησης της θανατικής ποινής.
Η εν λόγω μη δεσμευτική αυτή απόφαση, την οποία εμπνεύσθηκε και προώθησε η Ιταλία, με τη συμφωνία άλλων 87 κρατών, εγκρίθηκε στην ολομέλεια της γενικής συνέλευσης από 104 χώρες, καταψηφίσθηκε από 54, ενώ 29 απείχαν.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορία οι Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά συντάχθηκαν με κράτη όπως το Ιράν, την Κίνα και τη Συρία, τα οποία καταψήφισαν την απόφαση.
Η ψήφισή της ήταν αναμφισβήτητη έπειτα από την έγκρισή της στις 15 Νοεμβρίου, έπειτα από σφοδρή αντιπαράθεση, από την 3η επιτροπή της γενικής συνέλευσης, αρμόδιας για τις Κοινωνικές, Ανθρωπιστικές και Πολιτιστικές Υποθέσεις.
Στην απόφαση τονίζεται πως η εφαρμογή της θανατικής ποινής «πλήττει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και πως «δεν αποτελεί αναντίρρητο τεκμήριο» ότι συνιστά αποτρεπτικό παράγοντα για το έγκλημα και πως κάθε δικαστικό λάθος, στην περίπτωση αυτή, καθίσταται «μη αναστρέψιμο και ανεπανόρθωτο».
Η απόφαση καλεί τις χώρες, στις οποίες ισχύει η θανατική ποινή, «να εφαρμόσουν ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις, με προοπτική να καταργήσουν την εσχάτη των ποινών» καθώς και να «περιορίσουν προοδευτικά την εφαρμογή της θανατικής ποινής και να μειώσουν τον αριθμό των ποινών».
Επίσης δεσμεύει τα κράτη – μέλη, που ήδη έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή, «να μην την εφαρμόσουν εκ νέου».
Το 1994 και το 1999 προηγήθηκαν δύο αποτυχημένες προσπάθειες του ΟΗΕ να εγκρίνει το μορατόριουμ για τη θανατική ποινή.

Σχόλια