ΟΗΕ: Επιδείνωση του προβλήματος συνωστισμού στα σωφρονιστικά καταστήματα

0

Στα πλαίσια του 13ου Συνεδρίου του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών  για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλεται ότι ο συνωστισμός στα σωφρονιστικά καταστήματα, έχει λάβει παγκοσμίως «διαστάσεις επιδημίας».

«Ο συνωστισμός στα σωφρονιστικά καταστήματα αποτελεί σύμπτωμα της δυσλειτουργίας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, και τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη διοίκηση των φυλακών,» δήλωσε η Piera Barzano, Ανώτερη Σύμβουλος του UNODC. «Ο συνωστισμός έχει αντίκτυπο στην ποιότητα της διατροφής, της υγιεινής, των δραστηριοτήτων των κρατουμένων, των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και της φροντίδας των ευάλωτων ομάδων. Επιδρά στην σωματική και ψυχική υγεία των κρατουμένων, δημιουργώντας επίσης εντάσεις και βία», τόνισε η Barzano.

Σύμφωνα με στοιχεία του UNODC, το περασμένο έτος, σε 77 χώρες, το ποσοστό χωρητικότητας κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα ξεπέρασε το 120%, ενώ σε ορισμένες χώρες το εν λόγω ποσοστό άγγιξε το 400%. Η P.Barzano ανακοίνωσε ότι το UNODC συνεργάζεται με τον Ερυθρό Σταυρό, για την έκδοση ενός εγχειριδίου, στο οποίο θα χαράσσεται στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.