ΟΗΕ: Καλεί το Ισραήλ να εφαρμόσει την συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα

0

Οι δηλώσεις του Falk έγιναν στο τέλος της επίσκεψής του στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, όπου βρισκόταν για μία εβδομάδα με σκοπό την αξιολόγηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Επισκεφτήκαμε τους τόπους των επιθέσεων και συνομιλήσαμε με τα μέλη οικογενειών που επέζησαν. Είναι προφανές ότι ορισμένες επιθέσεις κατέληξαν σε δυσανάλογη βλάβη ή θανάτους πολιτών και άρα φαίνεται πως παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Υπάρχει ένα διάχυτο αίσθημα μεταξύ των Παλαιστινίων, ότι το Ισραήλ είναι πάνω από τον νόμο και ότι είναι πιθανό να συνεχίσει να έχει τα οφέλη της ατιμωρησίας, ακόμη και όταν συστηματικά ή εξόφθαλμα παραβιάζει τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο», παρατήρησε ο Falk.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι το Ισραήλ δεν καταφέρνει να πετύχει την διεθνή του δέσμευση για αμερόληπτη διερεύνηση των πράξεών του. Η εμπειρία έχει επίσης δείξει ότι δεν είναι και πολύ πιθανό το Ισραήλ να τηρήσει τις υποχρεώσεις που του επιβάλλει η συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών (cease fire agreement). Πράγματι, στη διάρκεια της επίσκεψής μας ακούγαμε ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα να πετούν ακριβώς από πάνω μας και λαμβάναμε αναφορές για ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο εμπειρογνώμων του ΟΗΕ τόνισε την ανάγκη να ασκηθούν διεθνείς πιέσεις από τις κυβερνήσεις, ούτως ώστε το Ισραήλ να αναγκαστεί να τηρήσει στο έπακρο την συμφωνία παύσης εχθροπραξιών. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην πρόσφατη αναβάθμιση του στάτους της Παλαιστίνης στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εξηγώντας πως αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την αποτελεσματικότερη διεθνή προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Σχόλια