ΟΗΕ: Κάλεσμα για μεταβατική δικαιοσύνη στην Λιβύη

0

Η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη κάλεσε τις αρχές της χώρας να εφαρμόσουν μια στρατηγική μετάβασης με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης προκειμένου να επανοικοδομηθεί το κράτος μετά τη μακρόχρονη περίοδο της δικτατορίας και τον πρόσφατο εμφύλιο πόλεμο.

Οι αρμόδιοι φορείς των Ηνωμένων Εθνών έδωσαν στους κυβερνητικούς εκπροσώπους τις αναγκαίες κατευθύνσεις [Έκθεση ΟΗΕ: Μεταβατική Δικαιοσύνη] για να τεθούν να δημοκρατικά θεμέλια και να οδηγηθεί η χώρα σε μια νέα εποχή, αν και πρόκειται για μια εξαιρετική δύσκολη μετάβαση μετά την 40χρονη απολυταρχική παραμονή του Muammar Gaddafi στην εξουσία.

Μεταξύ άλλων, τα μέλη του ΟΗΕ τόνισαν τη σημασία μιας δικαστικής προσέγγισης που θα έχει στο κέντρο της την προστασία των θυμάτων και επισήμαναν την ανάγκη για έναρξη του πολιτικού διαλόγου για να προληφθούν μελλοντικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας και σε κάθε περίπτωση προκειμένου να επιτευχθεί μια ομαλή αποκατάσταση των πραγμάτων. Τα μέλη της αποστολής τέλος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον νέο εκλογικό νόμο και σχολίασαν ότι η χώρα περνά σταδιακά στη δημοκρατική φάση της ιστορίας της.

Σχόλια