ΟΗΕ: Καταγγελία των βασανιστηρίων στη Συρία

0

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, καταδίκασε τη γενίκευση της πρακτικής των βασανιστηρίων στις συριακές φυλακές, καταγγέλλοντας ότι σε αυτήν καταφεύγουν και ένοπλες ομάδες. Σε οκτασέλιδη έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία, επικαλείται ανώνυμες μαρτυρίες 38 ανθρώπων που είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια.

Σύμφωνα με την Έκθεση, έχει παρατηρηθεί γενίκευση των πρακτικών βασανισμού στα κυβερνητικά κέντρα κράτησης, ενώ πολλές ένοπλες ομάδες «κυρίως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), το Μέτωπο Αλ Νούσρα, η Ασιφάτ Αλ Σάμαλ και η Λίουα Αλ Ταουχίντ διαθέτουν κέντρα κράτησης», όπου βασανίζονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κυρίως από το 2013 και μετά.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ν. Πιλάι δήλωσε «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα κυβερνητικά κέντρα κράτησης της Συρίας, αλλά και από κάποιες ένοπλες ομάδες»
Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει ότι «άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέφτουν θύματα απαγωγής από τους δρόμους, τα σπίτια τους και τις εργασίες τους, ή συλλαμβάνονται σε κυβερνητικά σημεία ελέγχου, και στη συνέχεια μεταφέρονται σε ένα από τα δεκάδες επίσημα ή μυστικά κέντρα κράτησης της κυβέρνησης».

Οι άνθρωποι αυτοί συχνά κρατούνται μυστικά, επ’ αόριστον και μερικές φορές μεταφέρονται από το ένα κέντρο στο άλλο, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ, ενώ διευκρινίζει ότι κέντρα κράτησης έχουν δημιουργηθεί σε αεροδρόμια και στρατόπεδα.
Στην έκθεση γίνεται λόγος για κρατούμενους ακινητοποιημένους, κρεμασμένους ανάποδα από το ταβάνι με τα μάτια καλυμμένα, τους οποίους χτυπούν, καίνε, βασανίζουν με διάφορα αντικείμενα και τους κάνουν ηλεκτροσόκ, ενώ έχουν καταγραφεί επίσης περιπτώσεις σεξουαλικής βίας εναντίον ανδρών και γυναικών.

Τέλος, η έκθεση καταλήγει πως τα βασανιστήρια εφόσον χρησιμοποιούνται με γενικευμένο τρόπο αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

 

Σχόλια