ΟΗΕ: Καταγγελίες για εκτελέσεις και βασανισμούς σε φυλακές της Β.Κορέας

0

Δημόσιες εκτελέσεις και πρακτικές βασανιστηρίων σε καθημερινή βάση στις φυλακές της Βορείου Κορέας, κατήγγειλαν πρώην κρατούμενοι, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Έρευνας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η οποία άρχισε το έργο της σήμερα στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κορέας, Σεούλ.

Υπολογίζεται ότι στις φυλακές και στα στρατόπεδα κρατουμένων στη Βόρεια Κορέα είναι έγκλειστοι 150.000-200.000 άνθρωποι. Αποστάτες και επιζήσαντες των στρατοπέδων που έχουν αποσκιρτήσει από τη χώρα, κάνουν λόγο για φρικαλεότητες, όπως ακρωτηριασμούς κλπ, καθώς και για υποσιτισμό των κρατουμένων και εξαναγκασμό τους σε καταναγκαστικά έργα, μέχρι θανάτου.

Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται το ζήτημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρειο Κορέα, από επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ. Η Βόρεια Κορέα, που κυβερνάται για τρίτη γενιά από την οικογένεια Κιμ –που ίδρυσε την Λαϊκή Δημοκρατία– διέψευσε τα περί προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρνούμενη ν’ αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία της Επιτροπής και απαγορεύοντας την πρόσβαση των ειδικών ερευνητών στο έδαφός της.

Σχόλια