ΟΗΕ: Κυρώσεις κατά των μαχητών του “Ισλαμικού Κράτους”

0

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις κατά των «μαχητών του Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ, με σκοπό να διακοπεί η χρηματοδότηση των ισλαμιστών από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, προβλέπονται κυρώσεις όπως η απαγόρευση εισόδου και το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών για έξι υποστηρικτές των ισλαμιστών ανταρτών στο Ιράκ. ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλα ονόματα στη λίστα.

Ακόμη, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ δεσμεύονται να μην επιτρέψουν την οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» (IS), επομένως δεν θα αγοράζουν ούτε πετρέλαιο από εγκαταστάσεις που ελέγχουν οι αντάρτες.

Ο καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ, Χανς Γιόαχιμ Χάιντζε, τόνισε σχετικά: “Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση’’, ενώ πρόσθεσε: ‘’Ίσως δεν μπορεί κανείς να επηρεάσει άμεσα αυτές τις παραστρατιωτικές ομάδες, αλλά το ζήτημα είναι ότι αυτές οι ομάδες διατηρούν επαφές με συγκεκριμένα κράτη, με συγκεκριμένες κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Εκεί πρέπει κανείς να ασκήσει επιρροή και να καταστρέψει την υποδομή, που επιτρέπει σε όλους αυτούς να δρουν’’.

Στόχο των κυρώσεων αποτελούν τα οικονομικά μέσα, οι επικοινωνίες και η λογιστική υποστήριξη των ισλαμιστών στο Ιράκ, οι οποίοι προφανώς στηρίζονται από το εξωτερικό. Λίγο πριν την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας η υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν, σε έκτακτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, να ενισχύσουν με όπλα τους Κούρδους, οι οποίοι μάχονται τους ισλαμιστές στο Ιράκ, με πενιχρά μέσα.

 

Σχόλια