ΟΗΕ: Μελέτη για τα ποσοστά ανθρωποκτονιών ανά τον πλανήτη

0

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) δημοσίευσε τα αποτελέσματα της παγκόσμιας μελέτης για τις Ανθρωποκτονίες του 2013 (GSH), στην οποία παρουσιάζεται λεπτομερώς η παγκόσμια τάση στις εκ προθέσεως ανθρωποκτονίες.

Στη μελέτη [Link] του UNODC συλλέγεται ένα μεγάλο εύρος στατιστικών στοιχείων συμπεριλαμβανομένων και των ταυτοτήτων των δραστών και των θυμάτων, τα φονικά όπλα και τα ποσοστά δολοφονιών ανά χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 2012 σημειώθηκαν 437.000 ανθρωποκτονίες παγκοσμίως, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών σημειώθηκαν στην Αφρική και την Αμερική.
Στη μελέτη παρουσιάζονται επίσης ευρύματα όπως, ποσοστά θυμάτων και θυτών με βάση την ηλικία και το φύλο αλλά και αν τα θύματα έχουν σκοτωθεί από γνωστό ή άγνωστο προς αυτά άτομο. Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι γυναίκες θύματα είχαν συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους και πολλές από τις δολοφονίες αυτές ήταν αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, 4 στους 10 ανθρωποκτονίες γίνονται με χρήση πυροβόλου όπλου, ενώ στις περισσότερες από τις μισές ανθρωποκτονίες είχε γίνει χρήση αλκοόλ.
Τα ποσοστά καταδίκης για κατηγορίες ανθρωποκτονίας αγγίζουν κατά μέσο όρο το 43 τοις εκατό, με 24 τοις εκατό στην Αμερική, 48 τοις εκατό στην Ασία και 81 τοις εκατό στην Ευρώπη.

Εκφράζεται η ελπίδα ότι οι πληροφορίες και τα δεδομένα που παρουσιάζονται στη μελέτη θα δώσουν στις κυβερνήσεις και τις παγκόσμιες αρχές μια σαφέστερη εικόνα για το πού πρέπει να επικεντρωθούν οι αστυνομικές αρχές κάθε χώρας αλλά και πού πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια από πλευράς παροχής πόρων και προληπτικής δράσης.

 

Σχόλια