ΟΗΕ: Νέες κατευθύνσεις για την κράτηση ατόμων που ζητούν άσυλο

0

Οι νέες ρυθμίσεις παρουσιάστηκαν μέσα σ’ένα γενικότερο κλίμα προβληματισμού, λόγω της παγκόσμιας αύξησης των αιτούντων ασύλου. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι μέσα στο τελευταίο έτος, οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά περίπου 100.000 (2010: 368.000 αιτήσεις, 2011: 441.300 αιτήσεις).

Στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι να προωθηθούν εναλλακτικές μορφές πέραν της κράτησης, όπως η περιοδική αναφορά στις αρχές, η ελεγχόμενη παραμονή του ατόμου στην κατοικία του ή η παραμονή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Τα ανωτέρω εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης αντίθεσης των Ηνωμένων Εθνών σε όλες τις μορφές κράτησης μη ποινικά κρατούμενων προσφύγων μεταναστών ή άλλων μεταναστών που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Κατευθυντήριες για την κράτηση προσώπων που έχουν καταθέσει αίτημα χορήγησης ασύλου [PDF]

Στην ανακοίνωσή της, η Ύπατη Αρμοστεία ξεκαθαρίζει ότι η αίτηση για παροχή ασύλου δε διώκεται ποινικά και τα άτομα που το ζητούν δε θα πρέπει να κρατούνται. Η κράτηση θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση και σε κάθε περίπτωση να συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο. Τέλος, τα ζητήματα που αφορούν τους μετανάστες εξακολουθούν να εγείρουν αντιδράσεις και να επαναφέρουν στο προσκήνιο τη διασφάλιση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Περιστατικά έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σε διάφορες χώρες, με πιο πρόσφατα παραδείγματα την Αυστραλία και τα νομοθετικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για όσους εισέρχονται στη χώρα δια θαλάσσης καθώς και τη χώρα μας όπου οι διακρίσεις εις βάρος των μεταναστών και οι σκηνές βίας αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Σχόλια