ΟΗΕ: Νέο Πρωτόκολλο στη Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού

0

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, χαιρέτισαν το νέο Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα να υποβάλουν απευθείας καταγγελίας για παραβίαση των δικαιωμάτων τους, στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRD).

Το Πρωτόκολλο επιτρέπει στα παιδιά ή τους αντιπροσώπους τους να υποβάλλουν επίσημες καταγγελίες στην Επιτροπή και αυτή αφού τις εξετάσει θα αποφασίσει αν πρέπει να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με το Πρωτόκολλο τα παιδιά τοποθετούνται νομικά σε ίδια θέση με τους ενήλικες, σχετικά με τις διεθνείς συνθήκες. Ωστόσο, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους μόνο αν η κυβέρνησή τους έχει επικυρώσει τη Συνθήκη και αν έχουν ήδη εξαντλήσει όλες τις νομικές επιλογές στη δική τους χώρα.

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ χειροκρότησαν αυτή τη δέσμευση για βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών στη δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι ”με το νέο αυτό Πρωτόκολλο, η Συνθήκη θα δώσει φωνή στις καταγγελίες των παιδιών και θα τα βοηθήσει στην αποκατάσταση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους”. Μέχρι στιγμής, τη Συνθήκη έχουν επικυρώσει δέκα χώρες.

Η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό θέμα σε διεθνές επίπεδο. Το Νοέμβριο το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ (UNHRC) δημοσιοποίησε 60σελιδη έκθεση σύμφωνα με την οποία, τα παιδιά των προσφύγων της Συρίας υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα λόγω του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα, κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 120.000 άτομα.

Η έκθεση αναφέρει ότι πολλά παιδιά Σύριων προσφύγων στην Ιορδανία και το Λίβανο μεγαλώνουν σε διαλυμένες οικογένειες, με έλλειψη εκπαίδευσης και αναγκάζονται να δουλεύουν για να προσφέρουν οικονομικά στο οικογενειακό εισόδημα.

Το Σεπτέμβριο, ο Διαμεσολαβητής της Σουηδίας για τα παιδιά, Fredrik Malmberg, ζήτησε από τη χώρα να απαγορεύσει την περιτομή των βρεφών, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική αυτή παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Σχόλια