ΟΗΕ: Πάνω από 60.000 οι νεκροί στη Συρία

0

Η έρευνα καλύπτει το χρονικό διάστημα 15 Μαρτίου 2011 έως 30 Νοέμβρη 2012, ενώ ακολουθήθηκε αυστηρή μεθοδολογία ως προς τα στατιστικά δεδομένα θανάτων που περιλήφθηκαν σε αυτήν. Για παράδειγμα, αποκλείονταν αυτομάτως δεδομένα που δεν περιείχαν το πλήρες ονοματεπώνυμο του θανόντος σε συγκρούσεις μαζί με τον χρόνο και τόπο θανάτου, ενώ τα δεδομένα υποβλήθηκαν σε έλεγχο για την αποφυγή διπλών εγγραφών του ίδιου θανάτου.

«Παρότι είναι η πιο λεπτομερής και εκτεταμένη ανάλυση του αριθμού των θυμάτων μέχρι στιγμής, δεν είναι σε καμία περίπτωση το οριστικό νούμερο. Δεν μπορέσαμε να διευκρινίσουμε σε κάθε περίπτωση τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε θανάτου, εν μέρει εξαιτίας της φύσης των συρράξεων και εν μέρει λόγω του ότι δεν μας επετράπη η είσοδος στη Συρία, από τον Μάρτιο του 2011 που ξεκίνησε ο εμφύλιος. Μόλις η ειρήνη στη Συρία αποκατασταθεί, θα χρειαστούν και άλλες έρευνες για να διευκρινιστεί ακριβώς πόσοι άνθρωποι πέθαναν και υπό ποιες συνθήκες, καθώς και ποιος έχει την ευθύνη για όλα τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί. Η ανάλυση αυτή προσφέρει μια επαρκή βάση, πάνω στην οποία μπορούν να χτιστούν όλες οι μελλοντικές έρευνες για να προωθηθεί η δικαιοσύνη και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η αποκατάσταση προς τις οικογένειες των θυμάτων», σχολίασε η Navi Pillay, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

H Pillay επεσήμανε πως οι εργασίες των ερευνητών συνεχίζονται, ενώ επέρριψε ευθύνες στη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποτυχία λήψης αποτελεσματικών μέτρων αποφυγής της αιματοχυσίας στη Συρία.

Σχόλια