ΟΗΕ: Πρόοδος αλλά και περιθώρια βελτίωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα

0

 Ενδεικτικά, η Pillay κατηγόρησε το Μπαχρέιν για την αντιμετώπιση των αντιφρονούντων και την αποτυχία θέσπισης πρακτικών εξασφάλισης δίκαιης δίκης, ενώ παράλληλα εξέφρασε τις ανησυχίες της για την εφαρμογή νόμου στο Πακιστάν που περιορίζει κατάφωρα τις θρησκευτικές μειονότητες.

Επίσης, δε δίστασε να φέρει παραδείγματα και από τον δυτικό κόσμο, όπως ο αποκλεισμός των Ρομά στη Γαλλία και οι πρόσφατες ξενοφοβικές τάσεις που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας, με τις επιθέσεις κατά των μεταναστών. Ζήτησε ακόμα από τα κράτη να καταργήσουν τη θανατική ποινή τονίζοντας ότι υποτιμά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όμως, η αυστηρότερη κριτική της Pillay στράφηκε κατά της Συρίας, εξαπολύοντας ένα δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση και υποστηρίζοντας ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην Pillay και τάχθηκε με την άποψη της για τη διεξαγωγή δίκης για τα γεγονότα στη Συρία. Γενικότερα πάντως τα Ηνωμένα Έθνη πάντως μιλούν για μια βελτίωση στην διεθνή σκηνή όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, αν και πάντα υπάρχει χώρος για επιπλέον πρόοδο.

Σχόλια