ΟΗΕ: Προτροπή υπογραφής της συνθήκης για το εμπόριο όπλων

0

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, προέτρεψε όλα τα κράτη να υπογράψουν τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Εμπόριο Όπλων.

Η Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ όταν λάβει 50 επικυρώσεις. Μόνο αυτήν την εβδομάδα την επικύρωσαν δεκαοκτώ κράτη-μέλη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρατών που την επικύρωσαν στα 31.

Η Συνθήκη εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Απρίλιο και ήταν η πρώτη παγκόσμια συνθήκη για τα όπλα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Οι διατάξεις της θα ρυθμίζουν το εμπόριο όπλων όπως άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη, μαχητικά ελικόπτερα, πολεμικά πλοία, πυραύλους αλλά και μικρότερα όπλα.
Το Μάιο του 2013 η αρθρογράφος της Διεθνούς Αμνηστίας, Clare da Silva, υποστήριξε ότι η συνθήκη έδειξε αξιοσημείωτη πρόοδο στη ρύθμιση των διεθνών συναλλαγών για τα οπλικά συστήματα.  

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, απαγορεύεται στα κράτη να εξάγουν όπλα σε κυβερνήσεις, κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, αλλά και όπλα  τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου ή τρομοκρατίας.
 
Προηγούμενες διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη είχαν καταρρεύσει, με πολλούς να κατηγορούν το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ και τη σχετική πίεση από την Εθνική Ένωση Όπλων της χώρας.  

 

Σχόλια