ΟΗΕ: Ρουτίνα τα βασανιστήρια στη Σρι Λάνκα

0

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για Βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ καταγγέλλει ότι η χρήση βασανιστηρίων είναι διαδεδομένη σε επίπεδο ρουτίνας σ’ ολόκληρη τη Σρι Λάνκα.

Ο Νόβακ, ο οποίος μετέβη στη Σρι Λάνκα στις αρχές Οκτωβρίου, ανέφερε στην Τρίτη Επιτροπή της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ότι έχει παγιωθεί η χρήση βασανιστηρίων από τα μέλη των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της χώρας.

Η ηγεσία της Σρι Λάνκα επιχείρησε να μειώσει τη χρήση των βασανιστηρίων με τη θέσπιση του Νόμου περί Βασανιστηρίων του 1994 κατ’ εφαρμογή της Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μόλις τρεις άνθρωποι έχουν καταδικαστεί βάσει αυτού του νόμου και υπάρχουν, όπως είπε, «αξιόπιστες» μαρτυρίες για καθημερινά βασανιστήρια των κρατουμένων από την αστυνομία.

Δύο εβδομάδες πριν από την έκθεση Νόβακ η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα απέρριψε αίτημα της υπάτης αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να μεταβεί στη νησιωτική χώρα αποστολή επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Για 23 χρόνια η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα μάχεται την Απελευθερωτική Οργάνωση Τίγρεις των Ταμίλ Εελάμ.

Τον Αύγουστο το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη δραματική αύξηση των δολοφονιών και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχόλια