ΟΗΕ: Στατιστική μελέτη για διακρίσεις κατά ομοφυλοφίλων

0

Η έκθεση ενσωματώνει στατιστικά στοιχεία για τις διακρίσεις και τα βασανιστήρια που υφίσταται διεθνώς η κοινότητα των ομοφυλοφίλων (LGBT people – lesbian, gay, bisexual and transgender). Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης, άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό συχνά βιώνουν το ρατσισμό στο χώρο εργασίας, στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στην εκπαίδευση και στους χώρους κοινωνικής εστίασης, ενώ σε ακραία ομοφοβικές κοινωνίες η διαφορετικότητα αυτή διώκεται ποινικά.

Χαρακτηριστικά, οι μελετητές παρατήρησαν ότι τα εγκλήματα κατά ομοφυλοφίλων ήταν πολύ βιαιότερα σε σχέση με εγκληματικές εκφράσεις ρατσισμού κατά άλλων μειονοτικών ομάδων, ενώ τα περισσότερα θύματα δεν απευθύνονταν στην αστυνομία από φόβο μη στιγματιστούν.«Παρότι απαιτείται εκτενέστερη μελέτη του θέματος, συνάγουμε από τις υπάρχουσες πληροφορίες, ότι υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο σχέδιο παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση των ατόμων LGBT. Οι κυβερνήσεις και οι διακρατικοί οργανισμοί τις περισσότερες φορές παραβλέπουν τις πράξεις βίας και διακρίσεις που υφίσταται η εν λόγω ομάδα εξαιτίας του σεξουαλικού της προσανατολισμού.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών καλείται να καλύψει αυτό το κενό, ενώ όπως επιβάλλει και ο σκοπός σύστασής της: η Επιτροπή είναι υπεύθυνη να προωθεί τον καθολικό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, να αποτρέπει τις διακρίσεις και να διασφαλίζει την ισότητα και δικαιοσύνη», ανέφερε το πόρισμα της έκθεσης.Η έκθεση διατάχθηκε στο πλαίσιο του ψηφίσματος “Human rights, sexual orientation and gender identity resolution” του Ιουνίου. Πρόκειται για το πρώτο ψήφισμα του ΟΗΕ με περιεχόμενο την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά ομοφυλοφίλων και αυτό, μάλιστα, πέρασε με δυσκολία, διότι διεθνώς δεν υπάρχει ομοφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εβδομήντα-έξι χώρες παγκοσμίως θεωρούν την ομοφυλοφιλία ποινικό αδίκημα, ενώ πέντε επιβάλλουν στους ομοφυλόφιλους θανατική ποινή.

Έκθεση Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΗΕ (pdf)