ΟΗΕ: Συμμαχία ενάντια στην εμπορία ανθρώπων

0

Έκκληση για τη δημιουργία μιας «νέας συμμαχίας» κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων απηύθυνε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ στην ομιλία της στο πλαίσιο της πρώτης «Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Εμπορίας Ανθρώπων», η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στη Βιέννη.

Η διάσκεψη, στην οποία παίρνουν μέρος πάνω από 1.200 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, κοινοβουλίων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, του χώρου της οικονομίας, αλλά και καλλιτέχνες, από περισσότερες από 100 χώρες, ασχολείται με τα αίτια, τις συνέπειες αλλά και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων είναι άγνωστος, υπολογίζεται όμως ότι τρία εκατομμύρια άτομα διάγουν έναν βίο ως «σύγχρονοι σκλάβοι», όπως τόνισε στη Διάσκεψη ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών και Εγκληματικότητας του ΟΗΕ στη Βιέννη, Αντόνιο Μαρία Κόστα, ενώ το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, η εμπορία ανθρώπων αποτελεί μαζί με το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών μια από τις πλέον επικερδείς πηγές εσόδων του οργανωμένου εγκλήματος και υπολογίζεται ότι αποφέρει ετήσια κέρδη ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τόσο η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών όσο και η σύζυγος του προέδρου της Αιγύπτου Σουζάν Μουμπάρακ, ζήτησαν να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, της οποίας τις κύριες αιτίες η κ. Μουμπάρακ ανάγει στη φτώχεια, την έλλειψη μόρφωσης, σε πολεμικές διενέξεις και σε απελπισία. Αυτές οι αιτίες είναι που καθιστούν, όπως τόνισε η ίδια στην ομιλία της, άνδρες, γυναίκες και παιδιά ευπρόσβλητους στην εκμετάλλευση από σύγχρονους δουλεμπόρους, και την κατάληξή τους στην ακούσια πορνεία, στην επαιτεία, εξαναγκαστική εργασία ή σε παιδιά στρατιώτες.

Όπως ανέφεραν στη Διάσκεψη διάφοροι ειδικοί, παρά τη λήψη μέτρων, το πρόβλημα θα οξύνεται και ως εκ τούτου ένας από τους κύριους στόχους του ΟΗΕ, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και πολιτικών, είναι να γίνει κοινή συνείδηση στις επί μέρους χώρες, η μοίρα των θυμάτων.

Σχόλια