ΟΗΕ: Υπέρ της ποινικής δίωξης των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στο Ιράκ

0

Εγγυήσεις για την ποινική δίωξη οποιασδήποτε ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας διαπράττει εγκλήματα στο Ιράκ ζήτησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αποστολή αρωγής του ΟΗΕ στο Ιράκ (UNAMI) απηύθυνε έκκληση προς τις αμερικανικές αρχές «να ερευνήσουν τις πληροφορίες για θανάτους που προκαλούνται από ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και να δημιουργήσουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν ότι θα λογοδοτούν στη δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για θανάτους σε συνθήκες που δεν τους δικαιολογούν».
Αφορμή για την παρέμβαση του ΟΗΕ στάθηκε ο θάνατος 17 Ιρακινών σε επεισόδιο ανταλλαγής πυρών στις 16 Σεπτεμβρίου στη Βαγδάτη, στο οποίο ενεπλάκη η αμερικανική ιδιωτική εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, Blackwater.
Η σχετική έκκληση περιλαμβάνεται σε έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ για το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου και δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο επεισόδιο της 16ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, αναφέρεται σε άλλα επεισόδια στα οποία εμπλέκονται ιδιωτικές εταιρίες, ένα από τα οποία σημειώθηκε στις 24 Μαΐου και αφορά πάλι την Blackwater.
Προ ημερών η αυστραλιανή εταιρεία παροχής υπηρεσιών Unity Resources Group κατηγορήθηκε από τις ιρακινές αρχές για τον για απρόκλητο θάνατο δύο γυναικών στην κεντρική Βαγδάτη.
Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα (CCR) κατέθεσε αγωγή κατά της Blackwater εξ ονόματος ενός επιζήσαντα και των οικογενειών τριών Ιρακινών θυμάτων στο επεισόδιο της 16ης Σεπτεμβρίου στη Βαγδάτη.
Η αγωγή κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον και κατηγορεί τη Blackwater για ανθρωποκτονίες και εγκλήματα πολέμου.
Σύμφωνα με το CCR, οι ενάγοντες ζητούν αποζημίωση, το ύψος της οποίας, δεν διευκρινίστηκε.

Σχόλια