Οι «25» επέκριναν τη βρετανική πρόταση για τον προϋπολογισμό

0

Η βρετανική πρόταση για περικοπή αναπτυξιακών κεφαλαίων στα νέα κράτη-μέλη δέχεται σφοδρές επικρίσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας επί του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ να «κάνει νέες προτάσεις» για τον προϋπολογισμό 2007-2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας το Λονδίνο να «αναλάβει όλη του την ευθύνη» για την χρηματοδότηση της διεύρυνσης, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Εν όψει της κρίσης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, η βρετανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ εισηγείται τη μείωση των αναπτυξιακών κεφαλαίων προς τα νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό περίπου 10%, και την ταυτόχρονη μείωση της επιστροφής εισφορών της Βρετανίας για το έτος 2005.

Σημειώνεται ότι οι μόνες σχετικά θετικές αντιδράσεις έρχονται από το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Τσεχία. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως η βρετανική πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση συμφωνίας, η Ολλανδία μίλησε για ένα μικρό βήμα προόδου και η Τσεχία έκανε λόγο για μία ρεαλιστική πρόταση άξια συζήτησης.

Σχόλια