Οι Βρετανοί δικηγόροι αντιδρούν στην πολύχρονη κράτηση υπόπτων τρομοκρατίας χωρίς δίκη

0

Η Ένωση Δικηγόρων της Βρετανίας, που εκπροσωπεί 90.000 δικηγόρους αντιδρά έντονα στο νέο αντιτρομοκρατικό νόμο της κυβέρνησης βάσει του οποίου εννέα άνθρωποι, ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες κρατούνται εδώ και τρία χρόνια στις φυλακές χωρίς να έχουν ακόμα δικαστεί. Η Ένωση ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να θέσουν ένα τέλος στη δοκιμασία αυτών των κρατουμένων, υποστηρίζοντας ότι η κράτησή τους χωρίς δίκη αντίκειται στη διεθνή σύμβαση για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

Αυτό άλλωστε είχαν αποφανθεί τον περασμένο μήνα και τα βρετανικά δικαστήρια, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί προς την απόφαση αυτή εντός των επόμενων εβδομάδων. Μία σκέψη για την επίλυση του ζητήματος είναι η έκδοση ορισμένων κρατουμένων στις αφρικανικές χώρες από όπου κατάγονται, εφόσον διασφαλιστεί ότι δεν θα βασανιστούν ή εκτελεστούν στις χώρες αυτές, καθώς αν υπάρχει τέτοια πιθανότητα, τότε απαγορεύεται η έκδοσή τους σύμφωνα με τη διεθνή συμφωνία.

Η Ένωση Δικηγόρων δηλώνει πως κατανοεί τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επέβαλε τα μέτρα αυτά μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο ζητά την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων των κρατουμένων που για χρόνια είναι φυλακισμένοι.

Σχόλια