Οι Βρυξέλλες διαφωνούν με τις νέες απαιτήσεις των ΗΠΑ σε θέματα ασφαλείας

0

«Απαράδεκτες και υπερβολικές» χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις νέες απαιτήσεις σε θέματα ασφάλειας, τις οποίες υπέβαλε προσφάτως η Ουάσινγκτον.

«Το κείμενο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ξεπερνάει τα όρια του τι πραγματικά μπορεί να εφαρμοστεί», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζόναθαν Φολ αναφερόμενος στο προτεινόμενο από τις ΗΠΑ μνημόνιο κατανόησης, το οποίο διανεμήθηκε στις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κείμενο περιλαμβάνει μια σειρά απαιτήσεων για καλύτερο έλεγχο και παρακολούθηση της εισόδου αλλοδαπών στο αμερικανικό έδαφος.

Ανάμεσα στις απαιτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η παρουσία αξιωματούχων ασφαλείας στις υπερατλαντικές πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, η καθιέρωση της ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης ταξιδίου – ένα σύγχρονο σύστημα αντικατάστασης της ετικέτας θεώρησης ή της σφραγίδας στο διαβατήριο – και η σύναψη συμφωνίας για την ανταλλαγή δεδομένων για τους ταξιδιώτες αλλά και για τα κλεμμένα ή χαμένα διαβατήρια.

Οι Βρυξέλλες κατέστησαν σαφές ότι δεν προτίθενται να είναι «ένας παθητικός παρατηρητής» σε αυτή την εν εξελίξει διαδικασία. Χαρακτηρίζουν λάθος τακτική ότι η Ουάσινγκτον συζητά τα νέα μέτρα σε διμερές επίπεδο με κάθε ευρωπαϊκή ηγεσία ξεχωριστά.

«Εμείς δε συζητούμε με την πολιτεία της Καλιφόρνια για θέματα που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της Ουάσινγκτον. Αυτό δείχνει ασέβεια και απαιτούμε από την Ουάσινγκτον να σεβαστεί τους δικούς μας νόμους και το σύστημά μας», τόνισε ο Τζόναθαν Φολ σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συζήτηση για ορισμένα θέματα γίνεται στις Βρυξέλλες».

Βάσει των υφισταμένων συμφωνιών μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ, οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας συγκεντρώνουν 19 προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων αεροπορικών ταξιδιωτών προς τις ΗΠΑ, στα οποία περιλαμβάνονται το όνομα, στοιχεία επικοινωνίας, λεπτομέρειες πληρωμής, ταξιδιωτικό πρακτορείο, πληροφορίες για τη διαδρομή και τις αποσκευές.

Σχόλια