Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την Τρίτη να τερματιστεί η εμπλοκή των ΗΠΑ με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και συνέχισε τη διακοπή της χρηματοδότησης της παλαιστινιακής υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ, UNRWA.
Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του προέδρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γραμματέας του Λευκού Οίκου, Γουίλ Σαρφ, παρουσίασε το διάταγμα, δηλώνοντας:
«Λαμβάνοντας υπόψη τις πολυάριθμες ενέργειες που έχουν λάβει διάφορα όργανα των Ηνωμένων Εθνών και οι οποίες δείχνουν έντονη προκατάληψη κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουμε ετοιμάσει ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, θα αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την UNRWA – η οποία είναι ένας οργανισμός για τους πρόσφυγες – και θα επανεξετάσει επίσης τη συμμετοχή της Αμερικής στην UNESCO, η οποία επίσης έχει επιδείξει προκατάληψη κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Πιο γενικά, το εκτελεστικό διάταγμα καλεί σε επανεξέταση της αμερικανικής συμμετοχής και χρηματοδότησης στον ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες ανισότητες και τα επίπεδα χρηματοδότησης μεταξύ των διαφόρων χωρών, κάτι που, όπως έχει εκφραστεί στο παρελθόν, είναι άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.»
Ο Τραμπ απάντησε:
«Πάντα πίστευα ότι ο ΟΗΕ έχει τεράστιες δυνατότητες. Δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις δυνατότητες αυτή τη στιγμή. Πραγματικά δεν το κάνει – και δεν το έχει κάνει για πολύ καιρό… Υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για τον ΟΗΕ, αλλά δεν διοικείται σωστά, για να είμαι ειλικρινής, και δεν κάνει τη δουλειά του. Πολλές από τις συγκρούσεις στις οποίες εμπλεκόμαστε θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί, ή τουλάχιστον να είχαμε κάποια βοήθεια για να τις επιλύσουμε. Δεν φαίνεται ποτέ να λαμβάνουμε βοήθεια. Αυτό θα έπρεπε να είναι ο πρωταρχικός σκοπός του ΟΗΕ… Έχει μεγάλες δυνατότητες, και λόγω αυτών των δυνατοτήτων, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί του, αλλά πρέπει να βάλουν σε τάξη τα πράγματα τους.»