Οι Ιταλικές Αρχές εφεσίβαλλαν απόφαση δικαστηρίου που ενέκρινε ευθανασία

0

Οι εισαγγελικές αρχές της Ιταλίας άσκησαν έφεση εναντίον απόφασης του Δικαστηρίου του Μιλάνου, η οποία έδινε σε έναν πατέρα το δικαίωμα να αφαιρέσει το σωλήνα σίτισης που κρατά ζωντανή την κόρη του, η οποία βρίσκεται σε κώμα εδώ και 16 χρόνια.

Ο Μπεπίνο Ενγκλάρο, πατέρας της 37χρονης σήμερα Ελουάνα Ενγκλάρο, ζητά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία να αφαιρεθούν οι σωλήνες που κρατούν στη ζωή την κόρη του, η οποία παραμένει σε κώμα από το 1992, μετά από αυτοκινητικό ατύχημα.

Το Δικαστήριο στο Μιλάνο έκανε τελικά δεκτό το αίτημα του πατέρα, κρίνοντας ότι η κατάσταση της 37χρονης είναι μη αναστρέψιμη και ότι η ίδια, πριν το ατύχημα, είχε πει πως προτιμούσε να πεθάνει παρά να την κρατήσουν στη ζωή με μηχανήματα.

Η απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από το Βατικανό, όσο και από πολλούς πολιτικούς κυρίως της κεντροδεξιάς, οι οποίοι έκαναν λόγο για δικαίωση της ευθανασίας.

Η ιταλική Βουλή ήδη ενέκρινε ένα ψήφισμα στο οποίο τονίζεται ότι οι δικαστές του Μιλάνου δεν είχαν δικαίωμα να εγκρίνουν την απομάκρυνση του σωλήνα σίτισης και ότι επαφίεται στους πολιτικούς να νομοθετούν για θέματα βιοηθικής. Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει το ίδιο ψήφισμα αύριο Παρασκευή. Εάν εγκριθεί, το Συνταγματικό Δικαστήριοι θα πρέπει να εξετάσει εάν οι δικαστές του Μιλάνου υπερέβησαν τα καθήκοντά τους.

Σχόλια