Οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο δεν έχουν δικαιώματα σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της Κυβέρνησης Μπους

0

Στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου έχει τεθεί η αμφισβήτηση του σχεδίου Μπους για παραπομπή σε μυστικά στρατοδικεία των κρατουμένων στη βάση Γκουαντάναμο, ο νομικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε, χθες, ότι οι κρατούμενοι στη βάση, στην Κούβα, δεν έχουν δικαιώματα σύμφωνα με το Σύνταγμα ή τους ομοσπονδιακούς νόμους.

Ο ισχυρισμός του εν λόγω συμβούλου προκάλεσε σοβαρά ερωτηματικά από πλευράς δικαστών, που έχουν αναλάβει το θέμα.

Σε ξεχωριστή υπόθεση στο Γκουαντάναμο, πριν από δύο χρόνια, οι δικαστές είχαν τότε απορρίψει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι οι κρατούμενοι δεν είχαν δικαίωμα να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της κράτησής τους, γνωμοδοτώντας ότι «η κατάσταση πολέμου δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί λευκή επιταγή για τον Αμερικανό Πρόεδρο».

Ο νομικός σύμβουλος, Πολ Κλέμεντ, είχε υποστηρίξει ότι οι δικαστές δεν θα έπρεπε καν να δεχθούν να ασχοληθούν με την υπόθεση, επικαλούμενος την πρόσφατη νομοθεσία, η οποία παρέχει στους κρατουμένους στο Γκουαντάναμο περιορισμένη πρόσβαση σε ομοσπονδιακά δικαστήρια, από τη στιγμή που ενίστανται κατά της κράτησής τους.

Οι δικαστές, Σάμιουελ Αλίτο και Αντονίν Σκάλια, υπαινίχθηκαν ότι συμφώνησαν στο ότι, αν οι κρατούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης, η περίπτωσή τους μπορεί να φθάσει στο δικαστήριο, μόνον αφού προηγηθεί καταδίκη από τα δικαστήρια του Γκουαντάναμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική εντολή του προέδρου Μπους προβλέπει ότι οι αρμόδιες στρατιωτικές επιτροπές δεν χρειάζεται να παράσχουν στους κατηγορουμένους δικαιώματα τα οποία παρέχονται σε πολιτικά και στρατιωτικά δικαστήρια, όπως η παρακολούθηση της όλης δίκης κάποιου κατηγορουμένου και η εξέταση όλων των αποδεικτικών στοιχείων από τους εισαγγελείς.

Σχόλια