Οι μεγάλες ποινές φυλάκισης οδήγησαν σε συνωστισμό των ιαπωνικών φυλακών

0

Σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας, οι φυλακές της χώρας αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα συνωστισμού από το 1972. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μερικές φυλακές οι κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται ακόμα και σε βιβλιοθήκες ή να τοποθετούνται δύο κρατούμενοι σε μονό κελί.

Στέλεχος του Υπουργείου δήλωσε πως το πρόβλημα οφείλεται στην αύξηση της εγκληματικότητας αλλά και την τακτική που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από τα δικαστήρια της χώρας να επιβάλλουν μεγάλες ποινές φυλάκισης και κάθειρξης και πρόσθεσε ότι αν η αύξηση συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων θα ανέλθει στους 66.000 μέχρι το τέλος του 2007.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι πως παρά την αύξηση αυτή, η Ιαπωνία έχει από τα μικρότερα ποσοστά όσον αφορά τις επιβαλόμενες στερητικές της ελευθερίας ποινές, μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών. Έτσι, σύμφωνα με έρευνα της Βρετανικής κυβέρνησης, η Ιαπωνία έχει 48 κρατουμένους για κάθε 100.000 πολίτες, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό είναι 139 για την Βρετανία και 686 για τις ΗΠΑ.

Σχόλια