Οικογένεια Bob Marley κατά δισκογραφικής UMG

0

Δικαστική διαμάχη αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ του δισκογραφικού κολοσσού UMG και της οικογένειας του διάσημου τραγουδιστή της ρέγκε Bob Marley αναφορικά με την ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων σε μουσικά κομμάτια του,  που χρονολογούνται πριν το 1978. Την αγωγή κατά της δισκογραφικής κατέθεσαν η Rita Marley, εννέα από τα παιδιά του Bob Marley και η ιδιόκτητη δισκογραφική εταιρεία τους, η Fifty-Six Hope Road Music. Σύμφωνα με νεότερη καταγγελία των Μάρλεϋ, η UMG φέρεται να παρακρατούσε τα δικαιώματα για ψηφιακό downloading της μουσικής του μεγάλου τραγουδιστή, καθώς και για ήχο κλήσης σε συσκευές κινητής τηλεφωνίες.

Το έγγραφο της καταγγελίας αναφέρει: «Οι ενάγοντες καταθέτουν την αγωγή προκειμένου να θέσουν ένα τέλος στους ισχυρισμούς της UMG περί ιδιοκτησίας των προ-1978 πνευματικών δικαιωμάτων της μουσικής του Bob Marley, να δικαιώσουν ηθικά και υλικά την Fifty-Six Hope Road Music με την απονομή σε αυτήν των οφειλόμενων δικαιωμάτων, και να αναγκάσουν την UMG να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ώστε να συμβουλεύεται τους ενάγοντες πριν την λήψη αποφάσεων που αφορούν την μουσική κληρονομιά του Bob Marley».
Με μια σειρά νομικών κινήσεων πριν την έναρξη της δίκης, η UMG επεδίωξε να αποκλείσει την αυτοπρόσωπη εμφάνιση και κατάθεση της οικογένειας Μάρλευ ενώπιον του δικαστηρίου. Κατά δήλωση εκπροσώπων της δισκογραφικής «ο προφανής σκοπός των εναγομένων είναι να προκαλέσουν σύγχυση και να παραπλανήσουν τους ενόρκους έτσι, ώστε να εμπλακούν συναισθηματικά και να αποφασίσουν με κριτήριο την συμπάθεια προς την οικογένεια του Bob Marley, αντί να αποφασίσουν εκτιμώντας την ρύθμιση των σχετικών ζητημάτων από συμφωνία μεταξύ της UMG και της Fifty-Six Hope Road Music».

Δικαστής στη σχετική υπόθεση είναι η Denise Case, η οποία απέρριψε το σχετικό αίτημα της UMG για τη μη εξέταση των εναγόντων ως μαρτύρων, αιτιολογώντας: «Οι ενάγοντες δηλώνουν ότι ένας, ή και περισσότεροι, εξ αυτών θα καταθέσουν προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία για τη φήμη του Bob Marley, για την σύσταση και τον σκοπό της Fifty-Six Hope Road Music και για την σχέση μεταξύ αυτής και της δισκογραφικής UMG. Θα καταθέσουν, ώστε να είναι σε θέση να απαντήσουν σε οποιοδήποτε επιχείρημα της UMG, ο οποίος είναι άλλωστε και ο σκοπός για τον οποίο άσκησαν την εν λόγω αγωγή». Η δίκη πρόκειται να ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου 2011.

  Οικογένεια Bob Marley κατά δισκογραφικής UMG                                                                                             

Σχόλια