Οκινάουα: Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της Αμερικανικής Βάσης

0

Το εν λόγω ψήφισμα υιοθετήθηκε στον απόηχο πρόσφατου βιασμού νεαρής κοπέλας και της σύλληψης δύο Αμερικανών στρατιωτών της αμερικανικής βάσης της Οκινάουα, οι οποίοι κατηγορούνται για το συγκεκριμένο έγκλημα.

Το νομοθετικό σώμα της Οκινάουα εξέφρασε ομόφωνα την δυσαρέσκειά του για την στρατιωτική παρουσία Αμερικανών στο νησί και έκανε έκκληση για παραδειγματική τιμωρία των δραστών, αποζημίωση του θύματος, ενώ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν μέτρα για την αποτροπή εγκλημάτων σε βάρος των κατοίκων του νησιού.

Το Κοινοβούλιο της Οκινάουα σημείωσε ότι, από το 1972, οπότε και το νησί επέστρεψε υπό ιαπωνικό έλεγχο, περισσότερα από 5.700 εγκλήματα έχουν διαπραχθεί από μέλη της αμερικανικής βάσης που βρίσκεται στο έδαφος του. Στη συνέχεια, τόνισε την αποτυχία των υφισταμένων μέτρων πρόληψης και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να εκπαιδεύει καλύτερα τα μέλη των στρατιωτικών αποστολών της.

Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται γνωστό ότι σχεδιάζεται η αποχώρηση χιλιάδων πεζοναυτών από τη στρατιωτική βάση της Οκινάουα, ωστόσο αυτό συνδέεται με ενδεχόμενη μετεγκατάστασή τους σε καινούρια βάση στη βόρεια πλευρά του νησιού. Το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους της Οκινάουα, ενώ ο Κυβερνήτης του νησιού, Hirokazu Nakaima, αναχώρησε ήδη για την Ουάσιγκτον, όπου προτίθεται να υποβάλει ψήφισμα διαμαρτυρίας ενώπιον Αμερικανών αξιωματούχων.