Ολλανδία: «Όχι» των Εργατικών στο δημοψήφισμα για την Αναθεωρητική Συνθήκη της ΕΕ

0

Το Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας αποφάσισε να μη στηρίξει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την επικύρωση ή μη της Αναθεωρητικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ολλανδίας, συντάχθηκαν με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ενάντια στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ωστόσο, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Ορισμένοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι οι πολίτες οφείλουν να ρωτηθούν εκ νέου.
Οι Ολλανδοί είπαν «όχι» στο ευρωσύνταγμα το 2005 και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έπρατταν το ίδιο με την Αναθεωρητική Συνθήκη σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Γιαν Πέτερ Μπάλκενεντε, έχει ταχθεί υπέρ της επικύρωσης της συνθήκης χωρίς δημοψήφισμα.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η συνθήκη δεν προτείνει κάποιες συνταγματικές αλλαγές και ως εκ τούτου κρίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Το 2005 πρώτα οι Γάλλοι και μετά οι Ολλανδοί πολίτες απέρριψαν το ευρωσύνταγμα.
Η νέα Αναθεωρητική Συνθήκη, η οποία αντικατέστησε τη Συνταγματική, έχει στοιχεία από το καταδικασμένο ευρωσύνταγμα και από δύο συνθήκες της ΕΕ.

Σχόλια