Ολλανδία: Έρευνα για τις διακρίσεις σε βάρος ομοφυλόφιλων

0

Επίσημα εγκαινιάστηκε από την Ολλανδική κυβέρνηση πρόγραμμα έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση σχετικά με τις διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλόφιλων διεθνώς.

Συγκεκριμένα η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από τις πρεσβείες της χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο και θα διερευνηθεί το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων σε 36 αναπτυσσόμενες χώρες -στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική αλλά και την Ευρώπη- με τις οποίες η Ολλανδία έχει συνάψει διμερείς σχέσεις συνεργασίας στο πλαίσιο παροχής αναπτυξιακής βοήθειας.

Το διάγγελμα εκδόθηκε με πρωτοβουλία του ολλανδού υπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας Μπερτ Κούντερς, ενώ ενεργό ρόλο στην πρωτοβουλία διαδραμάτισαν οι πιέσεις που άσκησε η Ολλανδική Ένωση για την Ενσωμάτωση της Ομοφυλοφιλίας.

Όπως διατυπώθηκε ρητά από κυβερνητικούς εκπροσώπους, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία τοποθετείται στο πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην εξαγωγή του φιλελεύθερου ολλανδικού μοντέλου σε τρίτες χώρες. Από τη Χάγη διαψεύστηκε, επίσης, η προοπτική να χρησιμοποιηθούν τα πορίσματα των ερευνών για μείωση της αναπτυξιακής βοήθειας.