Όλοι “αθώοι” στη δίκη για τη δολοφονία της Άννας Πολιτκόφσκαγια

0

Στρατιωτικό δικαστήριο της Μόσχας αθώωσε τους κατηγορούμενους για συνέργια στη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια, ενώ οι αληθινοί δολοφόνοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Το σώμα των ενόρκων στην πολύκροτη δίκη που άρχισε το Νοέμβριο του 2008 έκρινε αθώους τους Τσετσένους αδελφούς Τζαμπράιλ και Ιμπραγκίμ Μαχμούντοφ για την κατηγορία της συνέργιας στη δολοφονία και τον πρώην αξιωματικό της αστυνομίας Σεργκέι Χατζικουρμπάνοφ για την κατηγορία ότι οργάνωσε τη δολοφονία.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει τις αθωωτικές αποφάσεις στη δίκη, η οποία είχε υπονομευθεί εξ αρχής εξαιτίας της απουσίας του εκτελεστή και του προσώπου που έδωσε την εντολή για το «συμβόλαιο θανάτου» με στόχο την 48χρονη δημοσιογράφο, μητέρα δύο παιδιών.

Η Αννα Πολιτκόφσκαγια, σκληρή επικρίτρια του Κρεμλίνου και από τους λίγους δημοσιογράφους που συνέχισαν να καλύπτουν τον πόλεμο στην Τσετσενία καταγγέλλοντας παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2006 στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε στη ρωσική πρωτεύουσα.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία, μιλώντας για απόπειρα
απαξίωσης της Ρωσίας.

Οι συνήγοροι της οικογένειας της Αννας Πολιτκόφσκαγια τόνιζαν καθ όλη τη διάρκεια της δίκης πως οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν «πιόνια» και οι αληθινοί δολοφόνοι διαφεύγουν.

Σχόλια