Ολοκλήρωση της διάσκεψης Γενεύη ΙΙ χωρίς αποτέλεσμα

0

Ωστόσο, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ δηλώνει εξαιρετικά απογοητευμένος καθώς οι δύο συμμετέχουσες πλευρές δεν έχουν μετακινηθεί στις θέσεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δεν υπήρξε σύγκλιση ούτε στο ζήτημα της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Χομς.

Η μόνη θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις είναι η πρόβλεψη και νέου γύρου, καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν αποκλείσει συμφωνία μεταξύ τους.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Λακντάρ Μπραχίμι, δήλωσε ιδιαίτερα απογοητευμένος από το γεγονός ότι τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό την Χομς, παραμένουν ακόμη καθηλωμένα.

Στο ξεκίνημα των χθεσινών συνομιλιών, οι δύο πλευρές κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τους 130.000 νεκρούς του εμφυλίου. Ωστόσο, στη συνέχεια, η κυβέρνηση του Άσαντ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υπόθαλψη των τρομοκρατών, μετά την άρνησή της να υιοθετήσει ψήφισμα που καταδικάζει την τρομοκρατία, ενώ η αντιπολίτευση απάντησε ότι το ψήφισμα που προτάθηκε αντιμετώπιζε με τον ίδιο τρόπο τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικούς που έχουν πάρει τα όπλα, ενώ παράλληλα αγνοούσε εντελώς τους ξένους στρατιώτες από το Ιράν, το Ιράκ και τη Χεζμπολάχ, οι οποίοι μάχονται στο πλευρό του Άσαντ.