Ομοφοβικός νόμος προ των πυλών στην Ουκρανία

0

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που είχε εισαχθεί προς συζήτηση εν μέσω του περασμένου καλοκαιριού, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας και ιδιαιτέρως των Οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε το Ουκρανικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει σε πρώτο στάδιο το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ποινές φυλάκισης έως 5 ετών και πρόστιμα ύψους 500 ευρώ για όσους παράγουν, διανέμουν, πωλούν ή εισάγουν έργα τα οποία θεωρείται ότι προπαγανδίζουν την ομοφυλοφιλία.

Υπενθυμίζεται ότι η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στην Ουκρανία το 1991, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Με το παρόν νομοσχέδιο δεν καθίσταται σαφές τι μπορεί να εκληφθεί ως προώθηση της ομοφυλοφιλίας, αναφέρεται όμως ότι αυτή θεωρείται «κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» και οδηγεί σε επιδημία HIV/AIDS.

Για να τεθεί σε ισχύ απομένει μία δεύτερη ψηφοφορία και η υπογραφή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος δεν έχει διευκρινίσει ακόμα τη στάση που θα τηρήσει, δεδομένου ότι η επικύρωση του ανωτέρω νόμου ενδέχεται να προκαλέσει ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.