Ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για επιβολή κυρώσεων στη Β. Κορέα

0

Με ομόφωνη απόφαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στη Β.Κορέα για τις πυραυλικές δοκιμές.

Με το σχετικό ψήφισμα του το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από την Β. Κορέα να σταματήσει το πρόγραμμα δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων και απαγορεύει στα κράτη μέλη του ΟΗΕ τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς την ασιατική χώρα υλικών ή κεφαλαίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

Προκειμένου να αποφευχθεί η άσκηση βέτο από την Κίνα, η απόφαση δεν αναφέρεται στο κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αφού η διάταξη αυτή καθιστά δεσμευτικές τις αποφάσεις του Συμβουλίου.

Τα μέλη του Συμβουλίου ωστόσο τόνισαν πως η απόφαση είναι ούτως ή άλλως δεσμευτική λόγω της διατύπωσής της.

Η Βόρειος Κορέα με δήλωση του πρεσβευτή της στον ΟΗΕ Πακ Τζιλ Γιόν απέρριψε πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δηλώνοντας ότι :«είναι προφανές για όλους πως δεν είναι ανάγκη η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να σταματήσει μονομερώς, κάτω από αυτές τις συνθήκες, τις δοκιμές πυραύλων» και ότι«το μέτρο αυτό έχει ως ποταπό στόχο την απομόνωση και της άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη πυραύλων από την Λ.Δ της Κορέας λειτουργεί ως κλειδί για τη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων και της ειρήνης και σταθερότητας στη Βορειοανατολική Ασία».

Σχόλια