Ομολογία Σαντάμ ότι έδωσε εντολή για την εκτέλεση των σιιτών του Ντουτζάιλ

0

Έπειτα από διακοπή τριών εβδομάδων επαναλήφθηκε χθες η δίκη για τη σφαγή του Ντουτζάιλ με τον Σαντάμ Χουσεΐν και επτά αξιωματούχους του καθεστώτος του να κατηγορούνται για τη φυλάκιση, το βασανισμό και την εκτέλεση 148 ανδρών και αγοριών από το σιιτικό χωριό το 1982, μετά από ανεπιτυχή απόπειρα δολοφονίας του ανατραπέντος προέδρου.

Εν μέσω αλλεπάλληλων δηλώσεων αμφισβήτησης της νομιμότητας του δικαστηρίου, ο πρώην ηγέτης του Ιράκ παραδέχθηκε πως ενέκρινε την ποινή θανάτου που επιβλήθηκε -μετά από συνοπτική δίκη- στους 148 σιίτες από το Επαναστατικό Δικαστήριο διότι, όπως είπε, αποδείχθηκε πως συμμετείχαν σε προγενέστερη συνωμοσία για τη δολοφονία του.

Παράλληλα, απέρριψε ως ψευδή τα στοιχεία για την εκτέλεση 28 σιιτών κάτω των 18 ετών. Ο εισαγγελέας παρουσίασε στο δικαστήριο τις ταυτότητες ορισμένων ανήλικων θυμάτων, όμως ο πρών ηγέτης του Ιράκ απάντησε ότι οι ταυτότητες πολύ εύκολα πλαστογραφούνται.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο Σαντάμ έστρεψε τα «πυρά» του κατά του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό τη νέα διακυβέρνηση.

Ένταση επικράτησε, επίσης, όταν ο δικαστής Ραούφ Αμπντούλ Ραχμάν απέβαλε από τη δικαστική αίθουσα συνήγορο υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσεΐν, η οποία προσπάθησε να παρουσιάσει φωτογραφίες με βασανιστήρια Ιρακινών στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ. Η δικηγόρος επέστρεψε λίγο αργότερα στο δικαστήριο.

Η ακροαματική διαδικασία πρόκειται να συνεχιστεί σήμερα. Επισημαίνεται ότι την Τρίτη απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες εις βάρος του Σαντάμ Χουσεΐν και άλλων έξι συγκατηγορούμενών για γενοκτονία εναντίον των Κούρδων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σχόλια