Ομολογία συμβιβασμού BP με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

0

Η εταιρεία συμφώνησε να δηλώσει ένοχη για τις παραβάσεις που της καταλογίστηκαν σχετικά με τη διαρροή πετρελαίου στο Deepwater Horizon και να καταβάλει περίπου 4.5 δισεκατομμύρια δολάρια, σε διάστημα μιας πενταετίας. Στο ποσό περιλαμβάνεται και το πρόστιμο-ρεκόρ των 1.26 δισεκατομμυρίων δολαρίων που της επιβλήθηκε για παράβαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Η έκρηξη στον σταθμό Deepwater Horizon τον Απρίλιο του 2010 είχε προκαλέσει την μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 11 ατόμων. Η BP εμπλέκεται ακόμη σε διαμάχες για την πετρελαϊκή καταστροφή που προκλήθηκε.

Η συμφωνία με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης λύνει μεν τις διαμάχες της εταιρείας για τις ποινικές της ευθύνες στις ΗΠΑ, δεν θίγει όμως τις αστικές αξιώσεις της Πολιτείας της Λουιζιάνα ή τρίτων, ούτε αφορά την διεθνή ευθύνη της εταιρείας έναντι άλλων κρατών. Κατά συνέπεια το τελικό ποσό που θα κοστίσει στην BP η καταστροφή του 2010 μπορεί να ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια επιπλέον.

Σχόλια