Ομπάμα: Ανοικτό το ενδεχόμενο παραπομπής στη δικαιοσύνη στελεχών της ηγεσίας Μπους

0

Το ενδεχόμενο παραπομπής στη δικαιοσύνη ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν απέκλεισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο, ABC.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διορισμού ειδικού εισαγγελέα για τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τις σημαντικότερες κατηγορίες εις βάρος της ηγεσίας Μπους, όπως βασανισμοί και υποκλοπές, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το όλο θέμα τελεί υπό εξέταση.

“Προς το παρόν ακόμα αξιολογούμε τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουμε το ζήτημα των ανακρίσεων, των κρατήσεων υπόπτων και τα λοιπά. Ως εκ τούτου θα εξετάσουμε τις τακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι υπεράνω του νόμου”, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε επίσης δριμεία κριτική στον απερχόμενο αντιπρόεδρο της χώρας, Ντικ Τσέινι, ο οποίος έχει κατ επανάληψη υποστηρίξει δημόσια την άσκηση υπέρμετρα αυστηρών μεθόδων ανάκρισης, όπως αυτή του εικονικού πνιγμού σε ύποπτους για τρομοκρατικές ενέργειες.

“Κατά την άποψή μου ο εικονικός πνιγμός είναι βασανιστήριο. Έχω δηλώσει ρητά ότι κατά τη διάρκεια της ηγεσίας μου δεν πρόκειται να προβούμε σε βασανισμούς”, κατέληξε ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνέντευξή του στο ABC.

Σχόλια