Ονδούρα: Για κατάχρηση εξουσίας κατηγορεί την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ο Γενικός Εισαγγελέας

0

Κατηγορίες σε βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ονδούρας για κατάχρηση εξουσίας απήγγειλε ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας, Λουίς Ρουμπί αναφορικά με το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου 2009 που οδήγησε στην ανατροπή και την εξόριση του προέδρου Μανουέλ Σελάγια.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ονδούρας, Ντανίλο Ισαγκίρε, οι κατηγορίες στρέφονται κατά «διάφορων ανώτατων αξιωματικών». Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ο αρχηγός του Στρατού, Ρομέο Βάσκες Βελάσκες, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Βενάνσιο Σερβάντες, και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Λουίς Χαβιέρ Πρίνσε. Οι τρεις τους κατηγορούνται για τη σύλληψη και τη βίαιη μεταφορά του προέδρου Σελάγια στην Κόστα Ρίκα την 28η Ιουνίου.
Η κίνηση του Γενικού Εισαγγελέα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σελάγια, ο οποίος παραμένει περικυκλωμένος από τον Στρατό στην πρεσβεία της Βραζιλίας μετά τη μυστική επιστροφή του στην Ονδούρα τον Σεπτέμβριο. «Σήμερα, χρησιμοποιώντας ένα νέο στρατήγημα, ο Γενικός Εισαγγελέας, που έχει ίση ή ακόμα και μεγαλύτερη ευθύνη από τους στρατιωτικούς, παρουσιάζει κατηγορίες με στόχο να επιτευχθεί ατιμωρησία για τους στρατιωτικούς, αφού είναι ήσσονος σημασίας», σχολίασε.
Τόσο το Ανώτατο Δικαστήριο της Ονδούρας όσο και πολλά μέλη του Κογκρέσου της χώρας και της επιχειρηματικής ελίτ είχαν ταχθεί υπέρ της βίαιης απομάκρυνσης του Σελάγια από την εξουσία, μετά την αριστερή στροφή που είχε κάνει.
Η ανατροπή του Σελάγια προκάλεσε το «πάγωμα» των ενισχύσεων προς την Ονδούρα από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει τα όργανα και τους θεσμούς της χώρας να αποκηρύξουν το στρατιωτικό πραξικόπημα και την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου.

Σχόλια