ΟΟΣΑ: Προτάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών

0

Προτάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών σε διεθνές επίπεδο, παρουσίασε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στα πλαίσια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών, των 20 ισχυρότερων κρατών του κόσμου (G20).
Το σχέδιο του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση «της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετακίνησης των κερδών» περιλαμβάνει προτάσεις για τον περιορισμό των κενών που δημιουργούνται μεταξύ των εθνικών φορολογικών συστημάτων και την εξάλειψη πρακτικών, βάσει των οποίων παρουσιάζονται αποκλίσεις μεταξύ πραγματικού και φορολογητέου εισοδήματος, των εν λόγω επιχειρήσεων. Οι ως άνω προτάσεις περιλαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση καταχρήσεων φορολογικών συνθηκών, την αποτροπή φοροαποφυγής με την μετατόπιση άυλων στοιχείων μεταξύ των εταιρειών των ομίλων και την εξουδετέρωση της επίπτωσης «υβριδικών» δομών που χρησιμοποιούνται για να μειώνεται, κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, η φορολόγησή τους.
Το εν λόγω σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Οργανισμό, στον απόηχο των διεθνών και επανειλημμένων επικρίσεων σχετικά με τους χαμηλούς φόρους που καταβάλλουν επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Google. «Οι πολυεθνικές γνωρίζουν, ότι η χρυσή εποχή που δεν πλήρωναν πουθενά φόρους έχει παρέλθει», δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι, η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις πολυεθνικές που οργανώνουν τις δραστηριότητές τους με τρόπο, ώστε να πληρώνουν χαμηλούς φόρους.