Ορίστηκε ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης του Κονγκό προς τη Χάγη

0

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η εκδίκαση της αίτησης της Δημοκρατίας του Κονγκό κατά της Ουγκάντα θα εκδικαστεί κατά το χρονικό διάστημα από 11 μέχρι 29 Απριλίου 2005.

Η αίτηση υποβλήθηκε στη Χάγη στις 23 Ιουνίου 1999 ζητώντας τη λήψη μέτρων κατά της Ουγκάντα για ένοπλες επιθέσεις κατά του Κονγκό, οι οποίες παραβιάζουν απροκάλυπτα, σύμφωνα με την αίτηση, τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Σύμφωνο του Οργανισμού Αφρικανικής Ένωσης (OAU). Το Κονγκό υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις αυτές παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά του καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ζητά την παύση τους, λόγω απειλής της ειρήνης και ασφάλειας στην Κεντρική Αφρική. Παράλληλα, επιδιώκει αποζημίωση από την Ουγκάντα για τις λεηλασίες και τις καταστροφές των ιδιοκτησιών, το ποσό της οποίας θα προσδιορίσει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Από την πλευρά της, η Ουγκάντα κατηγορεί το Κονγκό για την παραβίαση του Συμφώνου της Λουσάκα και για επιθέσεις εναντίον του διπλωματικού προσωπικού της στην Κινσάσα.

Σχόλια