Οριστική απόφαση για το “ελληνικό γιαούρτι” από βρετανικό δικαστήριο

0

Οριστική δικαίωση στη δικαστική διαμάχη της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ με την τουρκική Chobani δόθηκε εχθές με την απόφαση του Εφετείου Αγγλίας και Ουαλλίας το οποίο απέρριψε την έφεση που είχε καταθέσει η Chobani κατά της απόφασης της 26ης Μαρτίου 2013, σύμφωνα με την οποία η τουρκική γαλακτοβιομηχανία δεν επιτρεπόταν να διαθέτει προϊόντα στη βρετανική αγορά με τον χαρακτηρισμό «ελληνικό γιαούρτι».

Στην απόφασή του το δικαστήριο δεν αποδέχτηκε το νέο επιχείρημα που προέβαλε στο δικαστήριο η υπεράσπιση της Chobani, ότι δηλαδή το δικαστήριο δεν έχει τη δικαιοδοσία να προστατεύει γεωγραφικές ενδείξεις, εκτός εάν αυτές περιλαμβάνονται στον σχετικό κοινοτικό κανονισμό 1151/2002 (σ.σ. πρόκειται για τον κανονισμό που αφορά στα κατοχυρωμένα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης).

Η δικαστική διαμάχη σε ότι αφορά τη Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 όταν η Chobani τοποθέτησε στη χώρα προϊόν με τον χαρακτηρισμό «ελληνικό γιαούρτι». Τον Μάρτιο του 2013, η ΦΑΓΕ είχε δικαιωθεί στα βρετανικά δικαστήρια και η Chobani υποχρεώθηκε σε πρώτη φάση να αποσύρει τις επίμαχες συσκευασίες.

Σημειώνεται ότι το Εφετείο αρνήθηκε να δώσει άδεια στην «Chobani» να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο με το σκεπτικό ότι το Εφετείο, για να αποφασίσει για το κύριο θέμα της παραπλανητικής παρουσίασης του «Greek yoghurt», είχε εφαρμόσει πάγιες αρχές.