Ουάσινγκτον: «Ναι» των πολιτών στο δημοψήφισμα για τους γάμους ομοφυλοφίλων

0

Το 52 τοις εκατό των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα (Referendum 74) ψήφισε υπέρ της διατήρησης της νομοθεσίας που επιτρέπει τους ομοφυλοφιλικούς γάμους στην Ουάσινγκτον. O νόμος για την νομιμοποίηση των ομοφυλοφιλικών γάμων ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο.

Ωστόσο, λόγω της συγκέντρωσης του απαιτούμενου αριθμού υπογραφών η εφαρμογή του νόμου καθυστέρησε, προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να αποτυπωθεί άμεσα η βούληση των πολιτών στο επίμαχο ζήτημα. Μεταξύ των επικριτών του νόμου που κίνησαν την διαδικασία για το δημοψήφισμα ήταν η οργάνωση NOM (National Organization for Marriage) και η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Σηάτλ.

Αντίθετα, την υποστήριξή τους για τον κρίσιμο νόμο είχαν εκφράσει αρκετές εφημερίδες της Πολιτείας και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον νέο νόμο οι ομοφυλόφιλοι πλέον έχουν το δικαίωμα να συνάπτουν γάμο και όχι απλές ενώσεις (domestic partnerships), ενώ οι διατάξεις που αφορούν τον γάμο εφαρμόζονται πλέον και σε γάμους ομοφυλοφίλων. Με τον νόμο πάντως διατηρείται το δικαίωμα του κλήρου και των θρησκευτικών οργανώσεων να αρνηθούν να τελέσουν ή να παραχωρήσουν τον χώρο για την τέλεση γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Σχόλια