Ουάσινγκτον: Προς πλήρη νομική αναγνώριση του γάμου ομοφυλοφίλων

0

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Πολιτείας αναμένεται να ψηφίσει επί του νομοσχεδίου σύντομα.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς στην Ουάσινγκτον αναγνωρίζονται μόνον διευρυμένης φύσης δικαιώματα στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια που συγκατοικούν, χωρίς όμως να εξομοιώνονται με τα παντρεμένα ζευγάρια ή την πολιτική ένωση ομοφυλοφίλων. Στο ψηφισθέν νομοσχέδιο, αντίθετα, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με σκοπό και την προστασία του γάμου των ομοφυλοφίλων έναντι θρησκευτικών ενστάσεων του ιερέα. Απορρίφθηκαν τροποποιήσεις που επέβαλαν προηγουμένως τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Η Κυβερνήτης Κριστίν Γκρέγκουαρ, υπέρμαχος του νομοσχεδίου, έβγαλε δελτίο τύπου χαιρετίζοντας την απόφαση της Γερουσίας, ενώ τόνισε ότι όταν φτάσει η σειρά της θα κυρώσει σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο.

Εφόσον το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, η Ουάσιγνκτον θα γίνει η όγδοη Πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ των ομοφυλοφίλων. Την πλήρη νομιμοποίηση αναλογίζεται και το Νιου Τζέρσεϊ, όπου προς το παρόν ισχύει το σύστημα της πολιτικής ένωσης. Στο Νιου Τζέρσεϊ μάλιστα υπήρξαν και προσφυγές ομοφυλοφίλων κατά της Πολιτείας, με την αιτιολογία ότι η πολιτική ένωση αντί του γάμου παραβιάζει την 14η Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος.

Σχόλια