Ουγγαρία: Αντιδράσεις στον νέο νόμο για τα ΜΜΕ

0

Ως πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου αντιλαμβάνεται ο ΟΑΣΕ τον νέο νόμο για τη λειτουργία των ΜΜΕ στην Ουγγαρία. Ο Οργανισμός επικρίνει έντονα τη Βουδαπέστη επισημαίνοντας ότι “το ουγγρικό κοινοβούλιο υιοθέτησε μια νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης, η οποία, αν χρησιμοποιηθεί άσχημα, θα μπορούσε να αναγκάσει σε σιωπή τα επικριτικά μέσα ενημέρωσης και το δημόσιο διάλογο στη χώρα”. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ο συγκεκριμένος νόμος παραβιάζει τις προδιαγραφές του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και θέτει σε κίνδυνο τον πλουραλισμό του Τύπου.

Η αμφιλεγόμενη ρύθμιση αφορά τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και των τηλεοπτικών δικτύων, όπως και του Τύπου και του διαδικτύου, θέτοντάς τη υπό την εποπτεία ενός Συμβουλίου των Μέσων Ενημέρωσης, του οποίου τα πέντε μέλη ανήκουν στο κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.
Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου συγκαταλέγεται η επιβολή σοβαρών προστίμων στα μέσα ενημέρωσης, τα προϊόντα των οποίων “δεν είναι πολιτικά εξισορροπημένα” ή “προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”. Πρόκειται, σύμφωνα με την Ντούνια Μιγιάτοβιτς για πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου συγκέντρωση εξουσιών στις ρυθμιστικές αρχές που ζημιώνει την ελευθερία.

Σχόλια