Ουγγαρία: Αντισυνταγματικός νόμος για υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών πριν τις εκλογές

0

Ο νόμος είχε ψηφιστεί τον Νοέμβρη, εν μέσω αντιδράσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες τον χαρακτήριζαν αντιδημοκρατικό και επεσήμαναν ότι εξυπηρετούσε απλώς το κυβερνών κόμμα εν όψει των εθνικών εκλογών του 2014. Το Συνταγματικό Δικαστήριο την Παρασκευή απεφάνθη ότι ο νόμος δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα, καθώς εισάγει δυσανάλογο περιορισμό του εκλογικού δικαιώματος των Ούγγρων πολιτών.

Το δικαστήριο αναφέρθηκε στη νομολογία του ΕΔΔΑ και αντέτεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίζει την άσκηση του δικαιώματος ψήφου χωρίς την υποχρέωση προηγούμενης εγγραφής των πολιτών, στηριζόμενη στις υφιστάμενες εκλογικές καταστάσεις.

Στο μικροσκόπιο των δικαστών βρέθηκαν και διατάξεις του νόμου σχετικές με την διαφημιστική προβολή των πολιτικών παρατάξεων κατά την προεκλογική περίοδο. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι διατάξεις είναι ανίσχυρες κατά το μέρος που περιορίζουν την δυνατότητα των κομμάτων σε διαφημιστική προβολή στα κρατικά ΜΜΕ, εφόσον με αυτές περιορίζεται υπέρμετρα η δημοσιογραφική ελευθερία.

Σχόλια